Diamantový brus je způsob, kterým se opracovává surový diamant. Broušení se provádí ručně (zejména v případě větších a dražších diamantů) nebo strojově. Tvar brusu je jedním z hodnotících kritérií diamantu (4C = Cut, Color, Carat, Clarity).
Co se hodnotí u kvality brusu?
1) Proporce = procentuální poměry a úhly jednotlivých částí brusu. Nejdokonalejším brusem je briliantový brus s 57 fasetami (plochami), které jsou dokonale vybroušeny podle požadovaných parametrů.
2) Povrchové opracování = zda jsou fasety bezchybně vyleštěné a nenajdete na nich stopy po broušení. Na povrchu nesmí být rýhy ani škrábance, důlky, povrchová oxidace ani nadbytečné fasety.
3) Symetrie brusu = všechny fasety musí být stejně velké a vybroušené pod stejnými úhly.
Mezinárodní stupnice hodnocení brusu:
- excellent/ideal cut (vybroušené diamanty nejvyšší kvality)
- very good (brusy s velice dobrým provedením)
- good (kvalita čtvrtiny diamantové produkce)
- fair (stále dobře vybroušené diamanty, ale odráží méně světla a méně se třpytí)
- poor (nesplňují nároky na kvalitní brus, odráží pouze minimum světla)
Dále se u brusu hodnotí brilance (množství odraženého světla), oheň (spektrální barvy), jiskra (stupeň hry barev při pohybu).
Druhy diamantových brusů
Briliant – nejrozšířenější brus s 57 fasetami. Uprostřed briliantu je tenký neleštěný pás, který společně s korunou a pavilonem diamantu dokonale odráží světlo. Briliantové šperky jsou oslnivě třpytivé a dokonale září.
Princess – oblíbený u snubních a zásnubních šperků. Jedná se o čtyřboký brus s ostrými rohy.
Emerald – neboli smaragdový brus má typický obdélníkový tvar, zkrácené rohy a širokou plochu, shora připomínající schodiště.
Asscher – brus s jedinečným optickým klamem, který se nazývá „zrcadlový sál“.
Pear – tvar hruškovitého či slzovitého tvaru. Diamanty brusu pear se mohou ve svém tvaru lišit.
Mezi další brusy patří Radiant, Oval, Cushion, Heart či Marquise.